ТРЕЋА АРМИЈА У ОДБРАНИ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ ДАНА ПАКЛА
ТРИДЕСЕТ ШЕСТИ ДАН ПАКЛА 28. април 1999. године

Р-65 “Луна” најмоћније ракете међу тополама
Текст је у потпуности преузет из књиге ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају “Милосрдног анђела” генерала Небојше Павковића којем се овом приликом захваљујемо на дозволи да објавимо фрагменте из његовог ратног дневника. Ратни дневник Треће Армије можете поручити кликом на слику испод:

Шиптарске терористичке снаге су у току ноћи нападале јединице Приштинског корпуса у рејонима Бајгоре, на превоју Дуље и у рејону Штимља. Из пресретнутих комуникација види се да су терористи претрпели велике губитке. Траже да им се пошаље помоћ, доктори и обезбеди „0“ и „Б“ крвна група. Тачно по плану крећемо за Сурдулицу.
Јавља ми се Лазаревић и извештава о стању у јединицама Корпуса. Каже ми да се у склопу акције „Језерце“ тешке борбе са ШТС воде у рејону Штимља и превоја Дуље и да терет борбе носе јединице 549. моторизоване бригаде. Када је завршио са реферисањем, размишљам о 549. моторизованој бригади. Знам све шта је ова јединица под командом пуковника Делића, храброг и одлучног старешине, учинила 1998. године током велике притивтерористичке операције, бранећи источни део Метохије од тероризма.
Стигли смо у Сурдулицу. Призор који видим је стравичан. Уништено је око педесетак кућа, а велики број је оштећен. Кровови су „одувани“ и изрешетани. На све стране је разбацан шут, малтер, цигле и делови намештаја. Све покрива прашина и земља.

Резултат НАТО бомби у Судрулици.
Најмоћније ракете међу тополама
(Село Сувојница, 10.15 часова )

Под утиском трагедије у Сурдулици не разговарам са Николићем. Гледам предео којим први пут пролазим. Николић објашњава да идемо у очекујући рејон Ракетне батерије Р-65 „Луна“. Батерија је из састава Артиљеријског дивизиона 38. артиљеријско-ракетне бригаде Прве адмије.
После 20 минута вожње стижемо у Сувојницу и заустављамо се испред сеоске школе. Ништа не указује да је ту Командно место најмоћније артиљеријске јединице. Нема страже. Тек када сам изашао из возила, појављује се старешина са чином мајора. Нећу да их на почетку посете критикујем што је Командно место у школи и што нема обезбеђења. Нису из органског састава Треће армије. Хоћу да чујем реферисање, да обиђем јединицу и да на крају дам оцену о стању. Реферише, користећи се картом на којој је представљен „План дејства батерије Р-65 ‘Луна“. Добро знам начин употребе и задатке ове јединице из реферисања начелника артиљерије, пуковника Вранића. Утисак је да се ради о врхунском артиљерцу и добром старешини. Због тога је постављен на ову одговорну дужност. Добро познајем ракетни систем Р-65, још из Бањалуке, где је била размештена ракетна бригада у чијем је саставу био овај систем. Због тога тражим да скрати саопштавање о техничким подацима и карактеристикама и да покаже до које линије на територији Македоније батерија може да остварује ватре. Објашњава да са ватреног положаја у рејону села Ранитовац и Херадовац може да гађа све циљеве на територији Македоније, на линији Ђенерал Јанковић – Скопље, укључујући и Аеродром „Петровец“ и Пробиштип.
Наглашавам да је важно да она остане неоткривена до почетка копнене агресије. Њено дејство по копненим НАТО снагама имаће снажан психолошки утицај на морал припадника Треће армије, али и на војнике НАТО-а.

Ракетни систем Р-65 Луна

Лаза реферише да је „доле“ на Косову и Метохији ужас, јер авијација од 10.00 часова бомбардује Космет. Каже да је испаљено више од 30 пројектила на шире подручје Приштине. У 10.35 часова гађано је село Батусе, југозападно од Приштине, где се налазе ватрени положај 311. самоходног ракетног пука ПВО. У нападу је уништен радар П-15. Има погинулих и рањених. У исто време са више пројектила бомбардована је Грмија, при чему је оштећен далековод. Град је без напајања електричном енеријом. Због тога су од 11.20 часова у прекиду заштићене радио-релејне везе са Командом Приштинског корпуса.
Бомбардовани су положаји оклопног батаљона 125. моторизоване бригаде у рејону села Бело Поље. Лазаревић каже да је у току ваздушни напад на Приштину и Аеродром „Слатину“, који је почео у 12.10 часова. До сада је авијација лансирала 25 до 30 пројектила.
Команда Треће армије упутила је захтев ШВК да се 311. самоходни ракетни пук што пре ојача једном батеријом КУБ.
Око поноћи звони телефон. Јавља се Лазаревић. Извештава ме да је опет почео жесток напад авијације на Приштину и Космет. У 22.00 часа авијација бомбардује положаје 211. оклопне бригаде и 354. пешадијске бригаде око Језера Батлава. На мети су ватрени положаји Бригадне артиљеријске групе „354“ и Бригадног противоклопног одреда „354“ у рејону села Главник и Лужане, јужно од Подујева.
Пре одласка на одмор прегледам приспели „Дневни извештај о губицима“. У току дана у јединицама Армије погинула су четири, преминуо један и рањен један припадник.
Погинули су од дејства ОВК: Несторовић Владимир, војник добровољац, из 125. моторизоване бригаде, у рејону Кошара; Петковић Викторије Драган, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, у рејону Кошара; Стајић Зоран, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, у рејону Кошара; Станковић Млађена Новица, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, у рејону Кошара.
Перић Радован, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, преминуо је од последица рањавања, у борби са ОВК, дана 25. априла 1999. године у рејону Кошара.Ратни дневник команданта Треће Армије Војске Југославије за 1999. годину можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.

Ратни дневник генерала Небојше Павковића “Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998. године”  можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.