ТРЕЋА АРМИЈА У ОДБРАНИ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ ДАНА ПАКЛА
ПЕДЕСЕТ ПРВИ ДАН ПАКЛА 13. мај 1999.

„Предатор“ сломљених крила у дворишту српске куће
Текст је у потпуности преузет из књиге ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају „Милосрдног анђела“ генерала Небојше Павковића којем се овом приликом захваљујемо на дозволи да објавимо фрагменте из његовог ратног дневника. Ратни дневник Треће Армије можете поручити кликом на слику испод:

Самоходни ракетни систем ПВО Војске Југославије Стрела 1М
Док разговарамо о мерама које треба предузети, стиже новинар Дрецун и доноси камеру и неке делове са оборене беспилотне летилице. Сав је усхићен што је дошао до „ратног плена“ и што је био сведок обарања летилице. Каже да да се ради о беспилотној летилици „Предатор“ и да је летилицу оборио потпоручник Саша Митић, из 243. механизоване бригаде, ракетним системом „Стрела-1“. У једном даху испричао је „да је ‘Предатор’ долетео из правца Скопља и летео према Приштини. Вероватно је снимао положаје тенкова око Камене Главе и према Урошевцу. Информацију о наиласку летилице, потпоручник Митић добио је од полицајаца, припадника Шесте чете Посебних јединица полиције из Урошевца радио везом и одмах из града са ‘Стрелом-1’ кренуо према Каменој Глави. Војник оператор на систему уочио је беспилотну летилицу на висини од око 4.500 метара, која је кружила око Урошевца, али није имао захват за опаљење ракете. Саша, који није гађао бојевом ракетом, преузима улогу оператора и већ у првом кругу има захват. Испаљује ракету која експлодира у ваздуху, али ‘Предатор’ наставља да лети. Потпручник, мислећи да је промашио циљ, припрема другу ракету, али у том тренутку ‘Предатор’ почиње да гори и пада. Отварају се три падобрана и остаци падају у рејону групе кућа на јужном делу града“, каже Дрецун.

Аутентичан снимак обарања беспилотне летелице „Предатор“

Тренутак обарања Предатора 13. маја 1999. забележен камеромОбјашњава да је „Предатор“, на срећу, пао у двориште српске куће и ту је пронађен. Он је скинуо камеру и донео је да прегледамо снимке. Одушевљен је понашањем, храброшћу и умећем потпоручника Саше Митића и више пута понавља да га треба наградити и унапредити у виши чин, јер је „ризикујући живот да и сам буде мета НАТО авиона, одлучио да по сваку цену гађа беспилотну летилицу“.

Беспилотна летелица MQ-1 Предатор

Снимљени материјал не можемо одмах да прегледамо. Потребна је стручна припрема. Међутим, обарање „Предатора“ и проналажење остатака је велики успех јединице ПВО из 243. механизоване бригаде и сигурно ће бити добар пример и за остале јединице. Беспилотна летилица „Предатор“ је најсавременија летилица тог типа у саставу ваздухопловства САД и његов понос. Поседује најсавременију технику за осматрање, снимање и слање снимљеног материјала преко сателита. Може да самостално полеће и да слеће и због тога је и најскупља беспилотна летилица. То јој није помогло да „прелети“ преко положаја упорног и храброг потпоручника Саше Митића, да избегне добро „одапету ‘Стрелу-1“ и да заврши у дворишту српске куће.

Остаци обореног Предатора данас красе поставку Музеја ваздухопловства у Београду

ПРЕПОРУЧУЈЕМО КЊИГУ

Ратни дневник генерала Небојше Павковића „Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998. године“  можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.