ТРЕЋА АРМИЈА У ОДБРАНИ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ ДАНА ПАКЛА
ЧЕТРДЕСЕТ ДЕВЕТИ ДАН ПАКЛА 11. мај 1999.

НАТО авијација 24 часа бомбардује јединице Треће армије

Текст је у потпуности преузет из књиге ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају „Милосрдног анђела“ генерала Небојше Павковића којем се овом приликом захваљујемо на дозволи да објавимо фрагменте из његовог ратног дневника. Ратни дневник Треће Армије можете поручити кликом на слику испод:

Јавља се генерал Лазаревић. Кажем му да сам добио информације о дејству авијације и тражим да реферише о новим догађајима. Извештава да јединице 125. моторизоване бригаде настављају извођење акције „Кошаре“ и да се тренутно воде борбе за заузимање објеката који се налазе на граничној линији, односно Јуничкој планини. Са овладаних објеката наше снаге успешно контролишу све путеве који са територије Албаније изводе ка Косово и Метохију и већи простор на албанској страни до дубине од пет до осам километара. Наређујем да ми се јави са новим информацијама.

„Из Приштинског корпуса сваког тренутка стижу извештаји о дејству НАТО авијације по целом Косову“, каже. „Нешто се дешава, ови су полудели“, коментарише Стојимировић. Прегледам Информацију Обавештајне управе. У њој је податак да се један од обавештајних центара Копнене војске САД налази на територији Македоније, јужно од Ђенерал Јанковића, у коме ради око 30 обавештајаца Американаца, а обезбеђују га маринци. Према оперативним сазнањима, из овога центра се упућују припадници ОВК на Косово и Метохију за извршење специјалних тадатака. На Аеродром „Петровец“ допремљене су још четири беспилотне летилице типа „Хантер“ и један авион МC-130, намењен за специјалне операције. Из САД долазе два авиона типа Б-2 и шест, типа Б-52, а из Велике Британије шест авиона типа Ф-15 и из Белгије шест авиона типа „Торнадо“.
На Командно место „Ново Брдо“ стижем око 12.00 часова. Одмах тражим информације о дејствима авијације. Лазаревић потврђује да су гађана села Горње Љупче, Главник и Ладовац и да је у селу Главник погођено једно возило ТАМ-110 Т-11. Лазаревић каже да је управо примио извештај од Команде Тактичке групе „252“ да је у 11.30 часова авијација са више касетних бомби гађала положаје Другог оклопног батаљона ове Групе у рејону села Словиње, источно од Липњана.

Књиге из едиције „Ратник“, сведочење учесника и ратних команданата на Космету 1998-1999. можете поручити кликом на слику испод:

Генерал Лазаревић извештава да је од Команде Петог батаљона војне полиције Прве армије добио акт у коме се тражи повлачење ове јединице из борбе, због претрпљених губитака у борбама код карауле „Кошаре“. У образложењу је наведено да је у јединици погинуло пет старешина, а рањено неколико десетина старешина и војника, због чега је отежано командовање у овом батаљону војне полиције.

Популарна „Прага“ 30/2 мм на Космету

Дејства авијације наставила су се до 23.55 часова Гађани су положаји оклопне бригаде 125. моторизоване бригаде у рејону Пећи. Неколико минута касније поново су касетним бомбама гађани положаји Трећег оклопног батаљона Тактичке групе „252“ и 52. војнотериторијалног одреда у рејону села Словиње, источно од Липљана. У нападу су, према првим извештајима, погинула два војника, четири су рањена и уништено је противавионско оруђе 30/2 мм „ПРАГА“. Пред поноћ Лазаревић добија извештај из 175. пешадијске бригаде да је завршена противтерористичка акција „Огоште“, североисточно од Косовске Каменице у којој је заробљено 40 припадника ОВК, под сумњом да су учествовали у терористичким акцијама. Сви су предати органима СУП-а Гњилане. Акција је изведена без последица по наше снаге. Заплењена је већа количина пропагандног материјала и наоружања.
Пре поноћи добијам „Извештај о дневним губицима“. Овог дана у јединицама Армије погинуло је 20, рањено 27 и нестала су два припадника Треће армије.
Погинули су: Васиљевић Саша, војник из 125 моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Ђорђевић Владимир, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Јаснић Радојица, војник из 58 лаке пешадијске бригаде, од дејства ОВК у рејону села Бајгора код Косовске Митровице; Јевтовић Милан, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства ОВК у рејону Кошара; Јовановић Бранислава Бојан, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства ОВК у рејону Кошара; Маринковић Драган, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Маџуни Ибрахим, војник из 125. моторизоване бригаде од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Мијатовић Петар, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Миловановић М. Дејан, војник из Седме пешадијске бригаде, од дејства ОВК у рејону села Избица код Србице; Милошевић В. Милосав, војник из 125.моторизоване бригаде од дејства авијације у у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Милошевић Ђ. Раде, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечана; Стошић Б. Роберт, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства ОВК у рејону Кошара; Стошић М. Славиша, војник возач противавионског топа 30/2 мм из 211. оклопне бригаде, од дејства авијације у рејону села Костање код Штимља; Тарацић Оливер, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Тешовић Вукоман, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Тошковић О. Милијан, старији водник, војни полицајац из 125. моторизоване бригаде од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане; Чолаковић Изет, војник из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Кошара; Шиљић Зоран, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде, од дејства ОВК у рејону села Рзнић код Дечана; Шкиљевић Саша, војник добровољац из 125. моторизоване бригаде од дејства ОВК у рејону Кошара; Кенић Милан, десетар из 125. моторизоване бригаде, од дејства авијације у рејону Стани Батуши код Кошара у општини Дечане.
У борбама са ОВК нестали су: Милосављевић Драган, војник из 37. моторизоване бригаде, у рејону села Доње Преказе код Србице; Старцев Иванович Сергеј, Украјинац, добровољац из 37. моторизоване бригаде у рејону села Резала код Србице.

Само од дејства авијације и ОВК у рејону Кошара погинуло је 17 хероја из састава 125. моторизоване бригаде. Овај четрдесет девети дан агресије остаје записан у Ратним дневницима Приштинског корпуса и Треће армије као један од најтежих и најтрагичнијих.

Припадници 125. моторизоване бригаде погинули на Космету

Ратни дневник команданта Треће Армије Војске Југославије за 1999. годину можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.

Ратни дневник генерала Небојше Павковића „Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998. године“  можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.