POSLEDNJI ZAOKRET
PILOTSKE PRIČE
GUBITAK ORIJENTACIJE KAO UZROK VANREDNIH DOGAĐAJA U AVIJACIJI

LUTALICA

Tekst je u potpunosti preuzet iz knjige „Poslednji zaokret“ pukovnika Dragoslava Spasojevića kojem se ovom prilikom zahvaljujemo na dozvoli da objavimo pilotske priče iz njegove knjige.

Knjigu „Poslednji zaokret“ možete poručiti putem našeg sajta klikom na sliku ispod:

Ovaj događaj iz šezdesetih godina prošlog veka povremeno se prepričavao i po dolasku moje 18. klase 1963. godine u Zadar na školovanje na VVA. Sve vazduhoplovne neobične događaje i priče naših nastavnika i starijih kolega slušali smo sa velikom pažnjom i interesovanjem. Ja sam detalje ovog nesvakidašnjeg događaja saznao 1963. godine od svog nastavnika letenja p.poručnika Pena Maksa koji nam je preneo kazivanje starijih vazduhoplovaca.
U jedinicama RV i PVO bila je, između ostalog, obavezna i aktivnost da se na kraju radnog vremena celokupan sastav jedinice postroji i tom prilikom su komandiri davali izveštaje i ocene o izvršenim dnevnim zadacima i obaveštavali nas o predstojećim zadacima za naredni dan.
„Stojimo mi tako u stroju jednog dana oko 15.00 časova“, kad odjednom čusmo neobičan zvuk nalik mlaznom motoru i počesmo da se osvrćemo.“ Tako počinje priča svedoka tog vanrednog događaja.

„Komandir eskadrile nas upozorava da se smirimo, a i sam šara pogledom po nebu ne bi li video o čemu se radi. Naši avioni Aero-3 i Soko-522 bili su svi na stajanci, pokriveni i privezani, a ionako su klipni i nemaju takav zvuk…“, pričaju prisutni. Ubrzo su svi ugledali avion iznad poletno-sletne staze, koji je sasvim mirno i sa naizgled uobičajenim elementima (visinom, brzinom) ušao u krug za sletanje, sleteo, a ubrzo se pojavio i na samoj stajanci naših aviona.

F-8 CRUSADER američkog ratnog vazduhoplovstva

U stroju su svi počeli spontano da pogađaju tip aviona, dok je bio još u vazduhu pa je neko čak pomislio i uzviknuo: „Pa ljudi to je naš Sejbr (F-86) na leđima!“ I zaista je tako i izgledalo pošto je avion koji se pojavio bio visokokrilac. Nikome nije padalo na pamet ono što se zapravo i dešavalo pred njihovim pogledima, strani avion i to „plave“ strane, iz NATO družine.
Po sletanju i mirnom zarulavanju prema stajanci, svi su bili zbunjeni i u čudu. Ispred njih je rulao borbeni avion sa američkim oznakama. Bio je to avion F-8 Crusader, koji je, kako se kasnije ispostavilo, poleteo sa nosača aviona u Sredozemnom moru, sa planom da izvrši sletanje na vojni aerodrom kod Ankone. Međutim, prema kasnijoj priči naših bezbednjaka koji su ga ispitivali, “kauboj“ je krenuo na rekreativni odmor negde u Italiji pa je u opuštenosti ukucao na radio-kompasu pogrešnu frekvenciju radio-fara na zemlji. Tako je prateći kazaljku indikatora radio-kompasa, umesto Ankone, stigao na poziciju radio-fara ZR u Ravnim Kotarima, odakle se vidi pista aerodroma Zemunik. Neko je u šali kasnije rekao kako Amer i nije mnogo pogrešio, samo za jednu obalu. Naši nastavnici letenja imali su običaj da kažu, kad neko od pitomaca nešto zaboravi ili učini neki previd u avionu, da je taj prozevao. Ovaj je baš dobro prozevao.
Amerikanac, pilot sa nosača aviona, ostao je u Zadru nekoliko dana. Prema priči, pokupovao je sve vrste domaćih (jugoslovenskih) cigareta i sa uživanjem ih isprobavao čekajući da dođu po njega. Nakon nekoliko dana na zadarski aerodrom sleteo je transportni avion američkog RV,sa kojim je doletela tehnička ekipa i drugi pilot potrebna za pregled, pripremu i povratak Krusadera (F-8) na nosač aviona ili u neku vazduhoplovnu bazu u Italiji. Do tada, „lutalica“ se uz našeg pratioca lepo provodio po zadarskoj rivijeri.

F-84G JRV

U tom periodu, a i mnogo kasnije, događali su se takvi incidenti, povrede vazdušnih prostora susednih država bez reagovanja PVO ,jer apsolutna kontrola vazdušnog prostora nije čak ni danas moguća. Zabeleženi su mnogi slučajevi, da naši borbeni avioni povrede vazdušni prostor, susednih zemalja,pri čemu nije bilo reagovanja PVO tih zemalja. Najneobičniji slučaj desio se 1967. godine, dvojici pilota iz 18. klase VVA p.poručnicima Vujović Božidaru i Slavić Ratomiru sa aerodroma Lađevci kod Kraljeva, kada su u istom danu i satu, dva mlada pilota, neprimećeno od PVO, posle gubitka orijentacije i razdvajanja, izvršili sletanje sa Tanderdžetima (F-84G) na inostrane aerodrome. Jedan u Tiranu, drugi u Sofiju.
Obojica su bez problema vraćeni u zemlju posle nekih procedura , pregleda i fotografisanja aviona američkog porekla kao i neizbežnog saslušavanja od strane vojnih organa Albanije i Bugarske. Ovo je prilika, da još jednom pomenemo pretužan događaj sa planine Juhor, pogibije tri pilota u jednom trenutku među kojima je i jedan od pomenutih pilota Slavić Ratomir. Deseti oktobar 1967. godine je apokalipsa za braću Tomažić. Kapetan Jure strada sa Slavićem i Vladisavljević Ljubomirom na Juhoru sa F-84G, a brat Vili u istom satu gine sa malim civilnim avionom kod grada Bora. Nedavno je u Kraljevu preminuo i drugi junak priče o gubitku orijentacije Vujović Božidar.
U knjizi POSLEDNJI ZAOKRET žalostan događaj sa planine Juhor je prvi put iznet u javnost pod naslovom TRAGEDIJA NA JUHORU.
Slučaj američkog pilota sa NA (nosača aviona) koji je iznenada sleteo na aerodrom Zemunik kod Zadra i neki drugi slučajevi nenamerne povrede vazdušnog prostora, podizali su ugled i simpatije prema Jugoslaviji jer su rešavani sa puno razumevanja i bez ucena.

Knjigu sa više od 90 nepoznatih priča iz letačkog života pilota RV i PVO koja već neko vreme pobuđuje interesovanje vazduhoplovaca i ljubitelja vazduhoplovstva možete poručiti na našem sajtu klikom na sliku ispod: