ТРЕЋА АРМИЈА У ОДБРАНИ ОД НАТО АГРЕСИЈЕ
СЕДАМДЕСЕТ ОСАМ ДАНА ПАКЛА
ЧЕТРДЕСЕТИ ДАН ПАКЛА 2. мај 1999.

Уништење три тенка М-84

Текст је у потпуности преузет из књиге ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају “Милосрдног анђела” генерала Небојше Павковића којем се овом приликом захваљујемо на дозволи да објавимо фрагменте из његовог ратног дневника. Ратни дневник Треће Армије можете поручити кликом на слику испод:

Лазаревић ме информише о акцији коју су извиђачко-диверзантске јединице Корпуса извеле на државној граници и на територији Албаније. У циљу спречавања изненадног напада на нашу територију, настављено је минирање праваца погодних за употребу копнених снага агресора.
Једна од извиђачких група, убачена на територију Албаније, успела је да прикупи потребне податке. У повратку је извршила препад на ШТС у рејону напуштене албанске царинаринице. Том приликом је заплењено пет аутоматских пушака, ручни бацачи „Јагуар“ и већа количина муниције

На Командном месту 175. пешадијске бригаде
(Село Партеш, 10.10 часова)

На пут крећемо у 8.00 часова. Колона возила је дужа него уобичајено. У саставу колоне је, поред обезбеђења и санитетске екипе за ургентну медицину, и јединица преносних противавионских средстава „Игла“ и Стрела-2М.
Прихватам одлуку и размишљање пуковника Петровића. Тражим да реферише о суседима и њиховом утицају на извршење задатка бригаде. Одговара да је десни сусед 243. механизована бригад , која брани оперативни правац Скопље–Качаник–Урошевац, а леви 78. моторизована бригада. По дубини Бригада нема маневарских јединица за суседа. Тамо се налазе ватрени положај Корпусне артиљеријске групе „4“, у рејону села Бресница и Горње Кусце. Знам и састав Корпусне аргиљеријске групе „4“: Други хаубички дивизион 155 мм, без једне батерије, и батерија самоходних вишецевних лансера ракета 52. артиљеријско-ракетне бригаде. Не пропушта прилику да нагласи да су јединице Бригаде протеклих дана успешно извеле акције против ШТС. Разбиле су групу од око 700 терориста и заплениле велику количину наоружања и војне опреме мађарске, кинеске, чешке и америчке производње. Међу заплењеним оружјем, пронађене су америчке пушке М-16 и пиштољи ”Магнум”. У заплењеном пропагандном материјалу ОВК су и спискови активиста, давалаца новца, посебно девиза, диплома о завршеној обуци терориста у Албанији, скица планираних и извршених терористичких акција против припадника Приштинског корпуса и МУП-а, као и много друге опреме.У 11.15 и 12.15 часова са више пројектила гађани су ватрени положаји Артиљеријске борбене групе 203. мешовите артиљеријске бригаде у рејону Куршумлијске Бање. Оштећена су три топа 130 мм, у Другом топовском артиљеријском дивизиону 203. мешовите артиљеријске бригаде. На срећу, људских жртава није било. Зовем команданта Бригаде, пуковника Ђорђевића – „Стаљина“. Објашњава ми „ да му није јасно како су га пронашли“. У вези са последицама, каже да је на једном топу оштећена боца за азот и лафет, на другом је пробушен повратник, оштећен леви крак лафета и изгорела гума, а трећи топ је преврнут, покидане су ручице затварача и нагиба и поломљен део штита. У јединицу је већ стигла стручна екипа.

Топ 130 mm M-46

Док читам извештаје, чујем потпуковника Тешовића који каже: „Уништена су три тенка М-84“. Видим да се обраћа Лазаревићу. Устајем од стола и питам: „Где, како?!“.
„У Тактичкој групи „252“ код Липљана, али није било последица по људе“, одговара Тешовић и објашњава да су два тенка погођена у заклонима, када мотори нису радили, а један тенк је погођен је у подруму куће. Лазаревић већ разговара са командантом Тактичке групе „252“, пуковником Јовановићем.
„Данас није наш дан“, коментарише генерал Ђаковић. Ћутим и чекам да генерал-мајор Лазаревић заврши разговор. Према изразу његовог лица и гестакулацијама, видим да је љут. Када је завршио разговор, објашњава да је један тенк уништен због нарушене маскирне дисциплине. Његову позицију открила је авијација по траговима гусеница које послуга није маскирала после уласка тенка у гаражу неке куће.

Неадекватно маскирање довело је до губитка три тенка М-84

У борбеном извештају Приштинског корпуса најважније информације су: да су јединице 37. моторизоване бригаде завршиле акцију на разбијању ШТС у зони одбране бригаде ОВК „Каменица“, на простору између планине Чичавице и комуникације Србица–Глоговац. Према извештајима Команде Бригаде, губици код ШТС су 148 погинулих и 172 заробљена припадника ШТС.У „Извештају о дневним губицима“ су подаци о два погинула и дванаест рањених припадника Армије.
Погинули су: Вељковић Драган, војник из 37. моторизоване бригаде, од дејства ОВК у рејону села Бањица, код Глоговца; Ђорђевић Милан, војник из 549. моторизоване бригаде, од дејства авијације у селу Љубижда код Призрена. Од материјално-техничких средстава уништена су три тенка М-84 и једно моторно возило.

Ратни дневник команданта Треће Армије Војске Југославије за 1999. годину можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.

Ратни дневник генерала Небојше Павковића “Мирис барута и смрти на Косову и Метохији 1998. године”  можете поручити са нашег сајта кликом на слику испод.