Аустроугарски ултиматум Србији

Дана 23. јула 1914. године аустроугарски посланик у Београду, барон Гизл од Гислингена, предао је Лази Пачуу, заступнику министра иностраних дела Србије, ултиматум којим је директно пребацио одговорност за атентат на Србију и поставио влади веома дрске захтеве чије би испуњење обесмислило суверенитет Краљевине Србије.

Аустро-Угарска је ултиматумом од 23. јула 1914. затражила од Србије следеће:

1. Да спречи издавање публикација која подстичу мржњу и непријатељство према Аустро-Угарској.

2. Да моментално распусти организацију Народна одбрана, и да исто постпупи и са другим оргнизацијама које учествују у пропаганди против Аустро-Угарске.

3. Да из јавног образовања уклони све што би могло да служи или служи за подстицање пропаганде против Аустро-Угарске.

4. Да из војске и администрације уопште уклони све официре који су криви за пропаганду против Аустро-Угарске, а имена тих официра доставила би власт Аустро-Угарске.

5. Да прихвати учешће аустро-угарских органа власти у сузбијању субверзивних делатности против Аустро-Угарске на територији Србије.

6. Да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата који су на српској територији, уз помоћ и упутства аустро-угарских органа.

7. Да моментално ухапси две именоване особе које су уплетене у атентат по истрази коју је прелиминарно спровела Аустро-Угарска.

8. Да ефикасним мерама спречи нелегални пренос оружја и експлозива преко границе.

9. Да упути Аустро-Угарској објашњења поводом изјава високих српских званичника у Србији и иностранству, који су изразили непријатељство према Аустро-Угарској.

10. Да без одлагања обавести Аустро-Угарску о испуњавању ових обавеза.

Негативан одговор српске владе сачувао је понос народа и државе, али је убрзо Аустро-Угарска објавила рат Србији и тиме започела највећу светску кланицу у људској историји.

Више о Првом светском рату и херојским подвизима нашег народа и војске можете читати у књигама из наше понуде кликом на слику испод: