Tragična sudbina britanske krstarice HMS Galatea i nemačke podmornice U-557

HMS Galatea

Rat na moru je pun odvažnih, nepredvidivih, blistavih, ali i tragičnih momenata u kojima se pobednički plamen lako može ugasiti pod talasom nesrećnih okolnosti.
Kapetan britanske krstarice HMS Galatea (6.665 tona punog deplasmana) Edward William Boyd Sim, iako nezadovoljan što eskadra kojoj je pripadao nije našla italijanski konvoj, radovao se povratku neoštećenog broda u Aleksandrijsku luku nakon napada bombardera snaga Osovine. Spokojnost je nestala posle ponoći 15. decembra 1941.godine na oko 30 milja zapadno od Aleksandrije kada nemačka podmornica U-557, pod komandom dvadesetšestogodišnjeg Ottokar Arnold Paulssena, pogađa sa dva torpeda krstaricu HMS Galatea. Samo tri minuta je trebalo da ova krstarica zauvek nestane sa morske površine i sa sobom povuče 470 članova posade, uključujući i Kapetana Sima.
Nemačke podmornice na Mediteranu već su pokazale svoju brutalnu reputaciju tokom novembra kada su potopile bojni brod HMS Barham (31.000 tona) i ponos britanske flote, nosač aviona HMS Ark Royal (22.600 tona). Obzirom da su prve nemačke podmornice uplovile u Sredozemno more tek krajem septembra 1941. godine, uspesi za ovaj kratak period već prevazilate uspehe mnogobrojnih italijanski podmornica za 18 meseci ratovanja.
Ottokar Arnold Paulssen, zadovoljan potapanjen ovog kapitalnog broda, krenuo je ka Grčkoj luci Salamina, bazi svoje 29. podmorničke flotile.
Nedaleko od Krfa izveštava komandu da se nalazi na 18 sati plovidbe od baze. Nesvestan prisustva nemačke podmornice, ali i neobavešten od svoje komande, italijanski torpedni brod Orione, pod komandom kapetana Gambette, uočava podmornicu u površinskoj vožnji i donosi odluku da je napadne. Udara svojim pramcem i preseca trup podmornice koja istog momenta tone sa kompletnom posadom.

Ottokar Arnold Paulssen


Samo dan nakon svog trijumfa pred Aleksandrijom, mladi Arnold Paulssen će dočekati istu sudbinu kao britanski kapetan čiju je krstaricu poslao na dno.