Prvi hici u ratu na Pacifiku

Iznenadnim napadom japanskih snaga na usidrene brodove američke flote u vazdušno-pomorskoj bazi Perl Harbor započeo je rat na Pacifiku. Istovremeno, koordinisanim napadom japanske invazione flote širom Pacifika padali su jedan za drugim kolonijalni posedi Velike Britanije, Holadnije i SAD.

Više o pomorskih bitkama Drugog svetskog rata, ali i sukobima mornarica kroz istoriju možete čitati u knjigama iz naše ponude klikom na sliku ispod:

U dva talasa torpedni i obrušavajući bombarderi napali su bojne brodove, a lovačka pratnja, pored nekolicine američkih lovaca u vazduhu, svoje dejstvo usmerila je na gusto zbijene avione na stajankama, ali i druge aerodromske instalacije. O efektima ovog iznenadnog napada napisane su stotine, ako ne i hiljade knjiga, članaka i drugih analiza, ali mi ćemo se ovog puta fokusirati na malo poznate i često zanemarivane fragmente koji prate ovaj istorijski događaj.

Naime, pre poletanja prvih aviona sa nosača, u toku noći 6/7. decembar 1941. godine japanske podmornice I-16, I-18, I-20, I-22, i I-24 pozicionirale su se nedaleko od ostrva Oahu, na kojem se nalazi pomorsko-vazdušna baza Perl Harbor. Svaka od njih na sebi je prevozila po jednu džepnu podmornicu Tip A Ko-hyoteki. U pitanju su male plovne jedinice sa dva člana posade. Deplasman je iznosio 47 tona, a glavno naoružanje su bila dva torpeda 450mm. Zadatak im je bio da se „ušunjaju“ u bazu i da nakon prvih vazdušnih udara napadnu usidrene brodove.

Transport džepnih podmornica do zone dejstva

Svaka od ovim džepnih podmornica ima svoju dramatičnu priču, uglavnom sa tragičnim krajem, o svom učešću u napadu na Perl Harbor i za svaku bi mogla da se napiše knjiga, ali ovoga puta biće reči o HA-18. U nedelju, 7. decembra 1941. godine u 02:57 časova, na udaljenosti od oko 5.3 milje od ulaza u bazu Perl Harbor džepna podmornica HA-18 odvojila se od svoje matice I-20. Zadatak je bio jasan, uploviti u luku i napasti kapitalne brodove američke ratne mornarice.

Presek podmornice Tip A Ko-hyoteki. Fotografija preuzeta iz trotomne edicije Drugi svetski rat

Da neće ići sve po planu pobrinuo se američki minolovac USS Condor koji je već u 03:50 časova, na oko 2 milje od ulaza u bazu primetio periskop nepoznate podmornice i nakon par minuta signalizirao posadi razarača USS Ward. U 04:08 razarač kreće u potragu, ali bez uspeha. Posada podmornice koju su činili Hiro Akira i Jošio Katajama uspešno je zaronila i izbegla poteri. U međuvremenu uočili su teretni brod USS Antares na kursu ka ulazu u Perl Harbor.

Po svemu sudeći posada HA-18 donosi odluku da iskoristi prisustvo teretnjaka koji bi maskirao njeno prisustvo prilikom ulaska u luku. U 06:30 časova sreća je po drugi put napustila Japance. U tom momentu posada sa USS Antares, na oko 1400 metara udaljenosti uočila je nepoznati objekat i odmah signalizirala razaraču USS Ward. Gotovo istovremeno, posada hidroaviona PBY Catalina uočava podmornicu i izbacuje dimni marker na penušavi trag koji je ostavila podmornica.

Konačno je razarač uočio mali komandni most i plovi ka podmornici. Posada podmornice je na kratko zaronila da bi nestabilno plovilo izronilo na oko 50 metara od razarača. Tačno u 06:45 časova, američki razarač USS Ward ispalio je prve hice u ratu na Pacifiku. Prvi hitac je promašio cilj, ali već drugi projektil iz topa 100 mm pogađa komandni most podmornice HA-18, nakon čega se od siline udara podmornica prevrće i nestaje sa površine mora. USS Ward izbacuje nekoliko dubinskih bombi, a nakon razarača i PBY Catalina.

Razarač USS Ward je zaslužan za prve ispaljene hice u ratu na Pacifiku

Tačno u 06:51, sat vremena pre nego što su doleteli prvi japanski avioni i napali američku bazu, razarač USS Ward šalje radio poruku 14. pomorskom štabu sledeće sadržine:
„Napali smo paljbom iz topova i bacili dubinske bombe na podmornicu u štićenoj pomorskoj zoni“.

Tek u 7:20 časova telefon je zazvonio u kući admirala Kimela. Na vezi je bio jedan oficir iz njegovog štaba sa senzacionalnom vešću: „Razarač USS Word je u 06:45 tokom patroliranja naišao na neidentifikovanu podmornicu na koju je otvorio vatru i najverovatnije potopio. Već u 07:55 počele su da padaju prve bombe po američkim brodovima.

Igrom sudbine, podmorničari Hiro Akira i Jošio Katajama bili su prve žrtve rata na Pacifiku.  Počivaju u svom vodenom grobu, na dubini od 366 metara, na svega par milja od ulaza u Perl Harbor.

Podvodni grob prve dve žrtve rata na Pacifiku. Na donjoj fotografiji se jasno uočava penetracija projektila 100mm sa razarača

Njihov mir narušiće podvodni robot koji je neočekivano 2002. godine pronašao olupinu HA-18 sa dokazom da je USS Ward zaista hicem iz svog topa pogodio komandni most podmornice.

Od deset podmorničara koji su isplovili te noći samo jedan je preživeo. Japanska propaganda se ovim plakatom potrudila da preostalih devet učini besmrtnim.