Ugledavši na pučini nasukani nosač aviona HMS Hermes, komandanti nemačkih torpednih čamaca S-22 i S-24 već su videli kako im grudi krase najsjajnija i najviša nemačka vojna odlikovanja. Precizno plasirana torpeda su raznela utrobu broda koji je, zbog male dubine, potonuo do poletno-sletne piste.

Sve je počelo dan ranije, 2. juna 1941. godine napadom nemačkih aviona na “britanski nosač aviona” dok je napuštao zaliv Voš. U pokušaju da izbegne bombardere nosač se nasukao na olupinu tankera Ahamo (8.625 BRT) potopljenog udarom mine dva meseca ranije.

Britanci su organizovali izvlačenje broda, ali celodnevni napori nisu dali rezultata. Kada se spustila noć, zlokobni zvuk MAN-ovih motora, koji su nemačkim torpednim čamcima obezbeđivali brzinu do 40 čvorova, dao je nagoveštaj epiloga ove drame. Britanskoj mornarici je ostalo samo da pokupi preživele članove sa tonuće olupine.

Gorko razočarenje za Nemce nastaje kada se saznalo da su imali okršaj sa tkz. fantomskom flotom Kraljevske mornarice. Fantom koji je ovom prilikom poslat na dno je, zapravo, putnički brod SS Zealandic (8.000 BRT), veteran iz Prvog svetskog rata. Admiralitet je kupio ovaj brod, preimenovan u SS Mamari III, a drveno nadgrađe dodato u cilju imitacije nosača aviona i da dovede u zabludu nemačke izviđače.

Za sve ljubitelje bitaka na moru preporučujemo knjige iz naše ponude koje možete pogledati klikom na link ispod:

Nekoliko istrošenih trgovačkih brodova je prepravljeno u makete kapitalnih britanskih brodova i služilo da zavara protivnika.

Ni pravi HMS Hermes nije mogao pobeći od slične sudbine.
Prilikom povlačenja u Indijskom okeanu sustigli su ga japanski avioni i poslali na dno.

Autor: Aleksandar Joksić