Osveta sovjetske podmornice Щ-307

Baltičko more, iako relativno malo po svojoj veličini i bez sukoba velikih flotnih sastava, bilo je poprište čestih susreta zaraćenih strana u periodu 1939-1945.

Od prvih plotuna ispaljenih u Drugom svetskom ratu sa nemačkog bojnog broda Schleswig-Holstein na poljski garnizon do tragedije velikih nemačkih transportnih brodova Wilhelm Gustloff, Goya i SS General von Steuben.

Kulminacija sukoba nastaje nakon Nemačke objave rata SSSR-u. Već drugog dana borbenih dejstava, 23. juna 1941. godine, dok je vrebala u zasedi na oko 16 km od Letonske luke Ventspils, nemačka podmornica U-144 beleži uspeh. Na svojoj prvoj patroli napada i potapa sovjetsku podmornicu M-78, klase M (Maljutka) sa 16 članova posade i deplasmanom od 206 tona. Tom prilikom sa podmornicom tone i Stepan Ionovich Matveyev, komandant 4. podmorničke flotile.

Nemačka podmornica tip IID

Podmornica U-144 pripada tipu IID nemačkih podmornica. U pitanju je unapredjena verzija malih obalskih podmornica sa povećanom daljinom plovljenja od čak 5650 milja u površinskoj vožnji i predstavlja odlično plovilo za mora poput Baltičkog. Kasnije su ove podmornice transportovane i u Crno more gde su se odlično pokazale u borbi sa sovjetskom mornaricom.

Na drugoj strani, sovjetska podmornica klase Щука, Щ-307 isplovila je 21. jula 1941. godine u svoju prvu patrolu.
Nakon nekoliko dana neuspešnog traganja za protivničkim trgovačkim i ratnim brodovima, 10. avgusta 1941. godine zapadno od finskog ostrva Hijuma, ugledali su nemačku podmornicu. Precizno ispaljen torpedo pogađa neprijatelja i gotovo istovremeno nemačka podmornica tone sa svim članovima posade. 

Sovjetska podmornica Щ-307 u površinskoj vožnji

Dva dana kasnije podmornica Щ-307 je uplovila u luku Talin, ali tek nakon rata saznaće se da je ona osvetila svoju manju sestru, podmornicu M-78 i potopila nemačku podmornicu U-144. Ujedno, to je bio i prvi uspeh sovjetskih podmornica protiv ratnih brodova Osovine.

Podmornica Щ-307 je preživela rat. Izvršila je 4 ratne patrole i imala 11 torpednih napada na neprijateljske ciljeve. Tom prilikom je utrošila 26 torpeda, a pored podmornice U-144 potopila je još i finski brod Betty H. od 2,478 BRT i nemački Henrietta Schultze od 1,926 BRT.

Komandni most podmornice Щ-307 čuva se kao muzejski eksponat

Do poslednjih trenutaka Drugog svetskog rata sovjetske podmornice su i pored ogromnih gubitaka neprestano napadale nemačke vojne i trgovačke brodove na Baltiku. Kao žrtve sovjetskih podmornica našli su se i brodovi neutralne Švedske koji su dopremali sirovine neophodne za ratne ciljeve Trećeg Rajha.

Više o pomorskih bitkama Drugog svetskog rata, ali i sukobima mornarica kroz istoriju možete čitati u knjigama iz naše ponude klikom na sliku ispod: