Vazdušni duel Mikhaila Baranova i Hansa Röhriga na nebu iznad Staljingrada

Mikhail Dmitrievich Baranov

Dok su nemačke trupe nezadrživo napredovale ka Staljingradu, 6.avgusta 1942. godine dvadesetogodišnji sovjetski pilot Mikhail Baranov postaće vodeći Sovjetski as. Tog dana, nedaleko od Staljingrada, u kokpitu svog lovca Yak-1 bio je u pratnji jurišnika IL-2 koji svakodnevno napadaju nemačke kolone. Nemački tenkovi odlučno nadiru iako ih konstantno napadaju sovjetski jurišnici. Na suprotnoj strani našao se dvadesetdvogodišnji Hans Röhrig koji je u svom Bf-109G-2 pratio trome Štuke Ju-87 sa zadatkom da čiste teren od svakog organizovanog otpora koji bi se našao na putu ka Staljingradu.

YAK-1


Baranov se odvaja od svojih jurišnika i u čeonom napadu ruši Bf-109 i uništava jednu Štuku. Hans Röhrig, budući nemački as sa 75 vazdušnih pobeda preživeće ovaj susret i u narednim danima, na novom Bf-109, svetiće se sovjetskim pilotima, ali pilot Štuke Herbert Oswald ostatak rata je proveo u ratnom zarobljeništvu.
Mladi Baranov će prijaviti još 2 oborena aviona, a nakon što je ostao bez municije, treći avion ruši kontrolisanim udarom poznatim pod imenom “taran”. Prilikom prizemljenja svog oštećenog aviona ozbiljno je povredio nogu i to će ga udaljiti od ratišta narednih meseci. Nemački izvori potvrđuju samo obaranje Bf-109 G-2 i Ju-87D-3.

Hans Röhrig


Mladi piloti neće dočekati kraj rat. Već u januaru sledeće godine mladi Baranov gine prilikom testiranja novog aviona, a Hans Röhriga nakon 19 vazdušnih pobeda na Mediteranu, 13. jula 1943. godine u jeku invazije na Siciliju obara Spitfire i on smrtno ranjen nestaje u plamenu.

PREPORUČUJEMO ZA ČITANJE
Vazdušni rat na Istočnom frontu 1941-1945