Američka „neutralnost“ na Atlantiku i nemački odgovor

USS Reuben James

Flagrantno kršenje neutralnosti od strane američke administracije dobilo je svoj tragičan epilog 31. oktobra 1941. godine. Skoro šest nedelja pre zvanične objave rata, nemačka podmornica U-552, kojom komanduje čuveni as Erich Topp, potapa američki razarač USS Reuben James (DD-245).
Dan ranije, Topp uočava veliki saveznički konvoj HX-156 koji plovi krcat ratnim materijalom ka britanskim lukama. Konvoj obezbeđuje 11 ratnih brodova, od toga 5 američkih razarača.

Tokom noći Topp je pokušao više puta da priđe konvoju i napadne teretnjake, ali ga svaki put u tome odvraćaju ratni brodovi iz pratnje i drže na pučini, van dometa njegovih torpeda. Strpljenje popušta „Crvenog đavola“, kako nazivaju Toppa zbog amblema na mostu svoje podmornice, i u jutarnjim satima, tačnije u 08:34 časa dva torpeda kreću ka razaraču na oko 1000 metara udaljenosti od podmornice.
Oba pogađaju cilj i dovode do eksplozije magacina municije u pramcu koji nestaje u deliću sekunde. Vrlo brzo tone i zadnji deo broda, a sa njim i dubinske bombe podešene da eksplodiraju na maloj dubini što će imati katastrofalne posledice po preživele. Od 160 članova posade, samo 45 je preživelo.

Veliki izbor literature o podmorničkom ratovanju pogledajte na našem sajtu

Kapitänleutnant Erich Topp nakon uspešne patrole.

Američka odluka od aprila 1941. godine da proširi svoju tkz. „Pan-američku zonu bezbednosti“ i da obezbeđuje Savezničke konvoje čak do 26 stepena zapadne geografske dužine, tačnije 4300 km istočno od Njujorka, a na 93 km od Islanda, nedvosmisleno je bila uperena protiv Nemačke.
Situacija se zaoštravala iz dana u dan. Prvo je američki razarač USS Niblack napao nemačku podmornicu još u aprilu. Zatim 4. septembra USS Greer locira U-652 i drži je „na nišanu“ svojim PEL-om dok istovremeno javlja poziciju i navodi britanski avion koji baca dubinske bombe. U-652 uzvraća udarac i torpedom gađa američki razarač, ali bez uspeha. U toj višesatnoj „razmeni vatre“, razarač izbacuje veći broj dubinskih bombi, a U-652 ispaljuje još jedno torpedo. Srećom, ovom prilikom niko nije nastradao i obe strane prolaze bez ogrebotine.
Novi incident nije ostao bez ljudskih žrtava. Deblji kraj su izvukli Amerikanci kada je 17. oktobra torpediran USS Kearny. Ometan od ratnih brodova iz pratnje i usled nemogućnosti da priđe neopaženo trgovačkim brodovima u konvoju SC-48, Joachim Preuss, kapetan podmornice U-568 napada razarač. Ispostavilo se da je u pitanju američki USS Kearny koji dobija direktan pogodak po sredini. Tom prilikom je poginulo 11 mornara, a 22 su lakše ili teže ranjeni. Ipak, USS Kearny uspeva da doplovi do Islanda i zaleči svoje rane.

Oštećenje na razaraču USS Kearny.

Sve je ovo bilo uvertira za predstojeće otvoreno neprijateljstvo dve strane i bespoštednu bitku na Atlantiku koja će trajati do poslednjeg dana Drugog svetskog rata.

 

Autor Joksić Aleksandar