“Vera” u kandžama “Kondora”

Focke-wulf Fw 200 C-4 Kondor
Februara 1943. godine Vlada Velike Britanije odlučuje da prebaci nedavno formiranu 81. (Zapadno Afričku) diviziju u Indiju radi učešća u borbama u Burmi.
Specifičan, neprohodan teren i uslovi rata u Burmi zahtevali su dodatno angažovanje više hiljada nosača (tereta) za dopremanje zaliha i ratnog materijala jedinicama na terenu. Iz tog razloga 81. divizija ima u svom sastavu više pripadnika nego regularne britanske pešadijske divizije. Prvi elemetni ove divizije već su se tokom aprila i maja zaputili ka Indiji, a desetog jula je završeno ukrcavanje 6. brigade ove divizije koja je trebalo zajedno sa 5. brigadom da se uputi ka Indiji.

Zanimljive knjige iz vazduhoplovstva možete pogledati i poručiti na našem sajtu klikom na sliku ispod.

Ove dve brigade su ukrcane na putničke brodove SS California i SS Duchess of York.

SS California, brod od 16.792 BRT, pre rata je bio prekookeanski linijski putnički brod, a 1939. godine rekviviran je za potrebe Admiraliteta i pretvoren u pomoćnu krstaricu. Od 1942. godine koristi se isključivo za transport trupa, tj. kao transportni brod.

SS California kao pomoćna krstarica
Tog 7. jula 1943. godine u društvu sa brodom SS California isplovljava i veliki kanadski transportni brod SS Duchess of York. Brod od 20.021 BRT, koji je takodje pre rata bio prekookenski putnički brod, a 1940. godine preuzima ga Admiralitet i odmah mu dodeljuje zadatke transporta trupa iz Kanade u Britaniju i prevoza nemačkih ratnih zarobljenika u suprotnom pravcu.

SS Duchess of York. 20.021 BRT

Po izlasku iz luke pridružuje im se i parni teretnjak MV Port Fairy, tonaže 8.072 BRT, krcat municijom namenjenom trupama u Australiji i Novom Zelandu.

Sledećeg dana stiže pratnja koju čine dva razarača HMS Douglas i HMCS Iroquois kao i fregata HMS Moyola.
Kasnije će se pridružiti još jedna fregata HMS Swale i dva “leteća broda”, hidroaviona PBY Catalina.
Ovako, ad-hoc formiran konvoj dobija optimistični naziv “Vera” (Faith).
Ovaj konvoj, iako sa relativno slabom pratnjom spadao je u male, ali brze konvoje koji su neumorno slali vojnike širom Britanske Imperije i smatralo se da su zbog svoje brzine od 14 čvorova prilično imuni na napade podmornica. Povrh svega, nakon dramatičnih gubitaka podmornica tokom aprila i maja 1943. godine, Admiral Denic je odlučio da povuče “čopore” sa glavnih konvojskih puteva, pripremajući novu ofanzivu na jesen.

Predviđena ruta konvoja “Vera” bila je dobro pokrivena bombarderima Obalske komande, opremljenim H2S radarima većeg dometa i reflektorima za noćne napade (Leigh light), tako da je nesumnjivo da bi svaki pokušaj napada podmornice bio osujećen.

Zanesen uspesima protiv podmornica i snagom svoje pomorske avijacije, Admiralitet pravi strašan previd koji će ih skupo koštati.
Naime, ne tako davno, sam Vinston Čerčil je nemačke avione Focke-Wulf Fw 200 “Kondor” nazvao “pošast Atlantika”.

Zaista, tokom 1940. i 1941. godine ovi avioni, iako malobrojni, zadavali su Saveznicima mnogo glavobolje. Namenski napravljen kao putnički avion velikog doleta, ovaj avion je prepravljen u bombardera, a njegov veliki akcioni radijus dao mu je tu mogućnost da napada brodove daleko na Atlantiku. Po performansama, nepreglednosti pilota tokom napada, slabe zaštite i konstrukcijski nedoraslog novoj ulozi, ovaj avion je bio daleko od savršenog pomorskog bombardera, ali hrabrost posade, kao i nedovoljna protivavionska zaštita brodova doveli su do neočekivanih uspeha ovog aviona.

Brojke pokazuju da su “Kondori” tokom 1940. godine potopili 20 brodova ukupne tonaže 114,044 BRT, a 37 oštetili u tonaži 180,000 BRT.
Medju tih 37 ubraja se i Empress of Britain kolosalni putnički brod od čak 42.348 BRT, koji je nedugo nakon oštećenja potopila nemačka podmornica U-32.

Dalji podaci govore da je 1941. godina bila ta zbog koje je Fw 200 dobio ozloglašenu reputaciju na Atlantiku.
Samo te godine potopili su 58 brodova tonaže 234,443 BRT, a 21 oštetili u tonaži od 112,256 BRT.

Uspesi “Kondora” tokom 1940-1941. godine

Tek 1942. godine Saveznici staju na put “Kondorima” i oni te godine trpe strašne gubitke. Ukupno je izgubljeno 32 aviona, a “uspeh” prilično mršav, tačnije samo 4 potopljena i 1 oštećen brod.

Zato i ne čudi što su tog jula 1943. godine Saveznici u potpunosti zaboravili na “Kondore”.

Splet okolnosti je hteo da su “Kondori” (Fw 200 C4) promenili taktiku, napadajući sa većih visina (umesto samoubilačkih napada sa par desetina metara) opremljeni izuzetnom nišanskom spravom Lotfe 7D.

Nišan Lofte 7D

Konvoj je primećen 11. jula oko 20h, 480 kilometara zapadno od Portugalije. “Kondor” je kružio neko vreme, a brodovi iz pratnje su u prvi mah mislili da se radi o Liberator-u kog su videli ranije u toku dana.

Zapravo, bila je reč o “Kondorima” iz sastava Kampfgeschwader 40 (III./KG 40), sa aerodroma Bordeaux–Mérignac. Veteranima borbi na Atlantiku.

“Kondor” opremljen nišanom Lofte 7D
Izuzetno lepo vreme, neograničena vidljivost i nebo bez oblaka nisu išli u prilog konvoju i “Kondor” ih je uočio sa velike razdaljine.

Zanimljivo da je u periodu između 10 i 12. jula 1943. godine, zapadno od Biskajskog zaliva i Portugalije operisalo čak 18 nemačkih podmornica,
ali ni jedna nije uspela da ostvari ni vizuelni kontakt zbog velikog broja Savezničkih aviona.

U 20:55h posada razarača HMCS Iroquois presreće signale koje šalje “Kondor”, a već oko 21h pojavljuje se i drugi avion.
Nekoliko minuta kasnije uočavaju i treći. Sva tri su na oko 3000 metara visine.

Lokacija napada na kovnoj “Vera”

Čim su se okupili i zauzeli povoljan položaj, “Kondori” prelaze u napad.

Napadi su se nizali sledećim tokom:

-21:11h Prvi “Kondor” napada Duchess of York sa 4 bombe od kojih dve pogadjaju brod po sredini,
izmedju dimnjaka, desno i levo. Druge dve padaju nedaleko od broda.

Svi brodovi otvaraju vatru na napadača, ali promašuju ili ne dobacuju, jer je napad izvršen sa oko 4600 metara.

-21:17h drugi “Kondor” izvodi identičan napad, ali ovoga puta meta je SS California. Dva precizna pogotka i brod počinje
da tone pramcem.

-Oko 21:27h treći “Kondor” napada Port Fairy, ali bombe padaju pored broda.

Sada već vatra proždire Duchess of York i on polako tone krmom.

-Oko 21:31h novi napad na Duchess of York, ali bombe padaju malo ispred pramca.

-Oko 21:39h “Kondor” nadleće HMCS Iroquois i uz punu brzinu razarač izbegava bombe koje padaju na 200 metara od njega, a u 22:10h napadnuta je i fregata HMS Swale.

Svi su bili zaprepašćeni preciznošću nemačkog napada.
Zanimljive knjige iz vazduhoplovstva možete pogledati i poručiti na našem sajtu klikom na link ispod.

VAZDUHOPLOVSTVO 

Nakon što su pokupili preživele, brodovi iz pratnje odlučuju da dva, već ionako izgubljena broda torpediraju. Posebno jer se Duchess of York pretvorio u buktinju koja bi mogla da privuče pažnju eventualnim podmornicama u blizini.

Ovde se ne završavaju Britanske nevolje. Sledećeg dana, 12. jula 1943. godine, u 18:45h, 2 Fw 200 vraćajući se sa izviđanja uočavaju HMS Swale i teretnjak SS Port Fairy na putu ka Kazablanci.

Uprkos napadima dve američke PBY Catalina-e, kojom prilikom je ranjen jedan član nemačke posade, “Kondori” uspevaju da upute jedan pogodak na teretnjak. Tom prilikom mu uništavaju sistem upravljanja i dolazi do manjeg požara. Opasnost od eksplozije bila je ogromna, ali upornim zalaganjem posade uspevaju da ga ugase i nastavljaju put dalje bez novih napada.

U ovoj katastrofi, jedina srećna okolnost po Britance je bila ta da su ljudski gubici bili relativno mali u odnosu na broj trupa na brodovima. Naime, SS Duchess of York je prevozio 600 pripadnika Kraljevskog vazduhoplovstva i na ovom brodu 89 ljudi je nastradalo. SS California prevozi 470 raznog osoblja upućenog u Zapadnu Afriku, ali gubici iznose 26 mrtvih..
Samo 4 bombe od 250kg su bile dovoljne da posalju na dno dva velika broda ukupne tezine 36.813 BRT.
Ovaj napad je imao za posledicu da su svi konvoji iz Velike Britanije za Afirku pomereni dalje na Zapad, skoro do same granice doleta “Kondora”. To je sa druge strane značilo duže putovanje i veću izloženost podmornicama.
Gubitak ova dva velika transportna broda doprineo je zastoju trasnporta jedinica iz Zapadne Afrike za Indiju i na Bliski istok. Neki odredi su stigli na odredište tek u septembru i novembru.

“Kondori” su nakon ovog uspeha pokušali jos nekoliko napada na konvoje primenjujući istu taktiku bombardovanja sa srednjih visina,
ali propast konvoja “Vera” je otreznila Saveznike, tako da Nemci više nikada nisu ponovili ovakav uspeh.

Od oktobra 1943. godine teški bombarderi He-177, kao i bombarderi Do-217 u potpunosti preuzimaju ulogu “Kondora” i naoružani prvim navođenim raketama Henschel Hs 293 predstavljaće konstantnu pretnju Savezničkim brodovima do kraja rata.

Uspesi “Kondora” tokom 1943. godine plaćeni su sa 18 oborenih letelica. Saveznici su imali 11 potopljenih brodova (82,331 BRT) i
11 oštećenih (60,228 BRT)

Autor
Joksić Aleksandar