Ратни командант Треће армије Војске Југославије током НАТО агресије, генерал Небојша Павковић обратио се својим читаоцима писмом које ми у потпуности преносимо;

Драги моји пријатељи,

Поздрављам Вас из далеке Финске, и молим да на вашем сајту објавите текст којим желим да после двадесет година још једном одам признање свим припадницима Треће армије за хероизам и патриотизам који су исказали у извршавању постављених задатaка у одбрани отаџбине. Захваљујући таквим херојима као што су били они, Трећа армија је преживела напад и покушај уништења од стране најјаче војне силе на свету. Такође желим да их подсетим да су све наше борбе и битке вођене током 1998. и 1999.године биле велике и важне, и да их не смемо одвајати.
Трећа армија није изгубила рат. Она је извршила све постављене задатке војнички одбранивши сваку стопу своје земље. Међутим, агресија је окончана потписивањем споразума у Куманову, и 3.А се повукла са Космета после политичке одлуке, а тек пошто је усвојена Резолуција СБ УН 1244, којом је гарантован суверенитет и територијални интегритет Србије, останак Космета у саставу Србије, повратак избеглог српског становништва и разоружавање терористичке ОВК.

РАТНИ ДНЕВНИК ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају “Милосрдног анђела” МОЖЕТЕ ПОРУЧИТИ КЛИКОМ НА СЛИКУ ИСПОД:

Боравак у затвору искористио сам да напишем књиге о противтерористичкој операцији на Космету 1998.године „Мирис барута и смрти на КиМ 1998.године“ и књигу о драматичним догађајима током агресије 1999.године „Трећа армија 78 дана у загрљају Милосрдног анђела“. Ове књиге написане су на основу аутентичних докумената, извештаја, али и људских прича. То су књиге о тешким догађајима, страдању, крви и смрти. То су књиге о хероизму свих Вас припадника непоновљиве 3. Армије и о искушењима кроз која смо пролазили, о љубави једне војске према својој отаџбини и решености да и по цену својих живота одбране слободу свог народа.

С обзиром на то да се сада навршава 20 година од почетка агресије на нашу земљу, хтео бих да кажем неколико речи о књизи која описује тај драматични период у нашој историји. Како год да буде оцењена од стране критичара, ова књига пружа могућност читаоцима да из минута у минут, и часа у час, сазнају шта се догађало током 78 дана агресије, и како је једна војска дошла на међу своје земље и понудила своју младост и своје животе зарад одбране части и слободе српског народа. То је књига о једној Армији, која је захваљујући невиђеном хероизму и врхунској обучености преживела што се тешко преживети може, и тиме се уписала у историју војне праксе као једина на свету којој је то успело.

Циљ ми је био да овековечим и за историју забележим херојску борбу, имена хероја и погинулих јунака, људске драме и патње, злочине које су починили терористи ОВК и агресор. То ће, надам се, омогућити да се спречи прекрајање истине и ширење лажи, што је отпочело одмах након окончања ваздушне агресије на СР Југославију, када су лажираним извештајима покушали да обману међународну јавност. Њихови први извештаји говорили су да је авијација уништила 181 тенк, 317 оклопних транспортера, 857 артиљеријских оруђа и 600 војних возила, са оценом да су извели најуспешнију ваздушну кампању свих времена и нанели велике губитке српским војним снагама на Косову. Стварни губици Треће армије у материјалним и борбеним средствима били су: 13 уништених тенкова (7 од дејства НАТО авијације), 12 оклопних транспортера, 12 артиљеријских оруђа, 22 ПВО оруђа, један радар П-15, два минобацача 120 мм и 76 моторних возила, што је јасан показатељ величине њихових лажи и обмана.

Значај књиге је у томе што је написана на основу аутентичних докумената и сведочења непосредних учесника У њој су забележене и изјаве страних новинара и званичника. Тако је почетком марта месеца 2000. године Алан Литл, аутор емисије „Морални рат“ на ТВ Би-Би-Си, изјавио да је командант „хуманитарног“ бомбардовања Југославије, амерички генерал Весли Кларк, био очајан што на Косову није могао да пронађе војску и технику српских генерала. „Срби су тако добро избегавали ефекте бомбардовања да је изгледало да знају не само шта је требало да буде гађано, него и када“, рекао је. Поменути новинар је оценио да је српска војска пред таласима НАТО авијације била „мирна, изазовна и самоуверена“. Интересантна је и изјава команданта НАТО авијације генерала Мајкла Шорта који је чак размишљао да у једном тренутку поднесе оставку: „Уистину, сви објекти које смо на Косову гађали били су давно испражњени. Било је момената када сам осећао да овако више не могу да наставим“.
И на крају, желим да нагласим да се у књизи говори и о терористичкој или „унутрашњој агресији“, која је започета 1998. године, а ескалирала је почетком 1999. године у оружану агресију.

Драги пријатељи, Вама и свим припадницима Треће херојске армије и њиховим породицама, као и породицама погинулих припадника и војника желим добро здравље и успех у даљем животу и раду уз молбу да никада не заборавите наше погинуле другове и да увек помињете нашу заједничку херојску борбу.

С поштовањем,

Ваш саборац и друг, командант ратне 3.А
генерал-пуковник у пензији,
Небојша Павковић

Финска,
23.март 2019.године

РАТНИ ДНЕВНИК ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА ТРЕЋА АРМИЈА – седамдесет осам дана у загрљају “Милосрдног анђела” МОЖЕТЕ ПОРУЧИТИ КЛИКОМ НА СЛИКУ ИСПОД