Obaranje bespilotne letelice RQ-2 Pioneer kod Luštice 24. maja 1999. godine

Tačno dva meseca od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju baterija topova 40 mm Bofors iz sastava 81. lakog artiljerijskog diviziona PVO u sklopu Ratne mornarice VJ u reonu Grbaskog polja uočila je američku bespilotnu letelicu RQ-2 PIONEER, koju su i oborili.

RQ-2B PioneerLetelica je pogođena u levi cevasti nosač repnog stabilizatora. Letelica koja je letela je iz pravca Bar-Budva-Tivat je skrenula levo i pala u more 8 kilometara južno od ostrva Mamula na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, gde je ostala da leži skoro pune tri godine na dnu mora.

Vatreni položaj topa koji je oborio bespilotnu letelicu je bio na zapadnoj strani Obostnika na poluostvu Luštici. Obaranje se odigralo rano ujutro oko šest sati. Akter obaranja je ispričao da je posada baterije prvo čula bespilotnu letelicu, a zatim su je osmotrili kako nadleće Obostnik iz pravca istoka. Nakon pogotka, motor joj je utihnuo, a ona je skrenula u levo, ka jugoistoku i na otvorenom moru izgubila visinu i nestala. Posle toga posada baterije 81. lakog artiljerijskog diviziona PVO dobila je čestitke.

Međutim niko nije ni slutio da će ovo obaranje bespilotne letelice u rejonu Tivta tri godine kasnije i njeno slučajno pronalažanje od strane ribara postati predmet spora policije Crne Gore, tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore i vojnog atašea jedne zemlje NATO pakta i bukvalnog lova za njom.

Naime, jednog sunčanog dana ribar iz Herceg Novog dok je lovio ribu sasvim slučajno je mrežom zakačio letelicu. Kada je video šta je počeo da izvlači uspeo je nekako da svojim brodom letelicu dovuče do obale. O pronalasku obaveštena je bila i ronilačka jednica RM.

O pronalasku letelice saznala je i crnogorska policija, koja je po svaku cenu htela da se dočepa letelice, međutim to je sprečeno zahvaljujući jednom hrabrom oficiru kapetanu bojnog broda koji je svojim autoritetom uspeo da zaustavi da CG policija uzme bespilotnu letelicu.

Pisanjem medija o neobičnom pronalasku u moru, za postojanje letelice saznao je i američki vojni ataše u Beogradu koji je protestvovao prvo kod vojnih organa, zatim tražio podatke o njoj i tražio da letelica bude vraćena američkoj armiji. Međutim, vojni organi su ostali pri svome da letelica pripada vojsci, zbog čega je upućena u Vojnotehnički institut u Beogradu.

Bespilotna letilica RQ 2 PIONEER (Foto Privatna arhiva)Posle ogromne tenzije i pregovora, Vojska nije želela da preda letelicu. Tadašnji vrhovni komandant Vojske Jugoslavije, Vojislav Koštunica koji je bio veliki zagovornik održanja zajedničke države Srbije i Crne Gore nije hteo da popusti niti u jednom sukobu sa vlastima Crne Gore.

Interesantno je da ovo obaranje 24. maja 1999. nije bilo jedino. Tri dana kasnije 27. maja slična letelica je oborena od strane lard PVO/83.mtbr u rejonu Mavrijana. Letelica je pala sa malim oštećenjima na kopno. Naime do oborene bespilotne letelice prvi je stigao podoficir u penziji, koji je uspeo da priručnim alatom iseče letelicu i delove postepeno odnese kući. Dok je odonosio skrivene delove kući, vešto je obmanjivao potražne ekipe, koje su tražile oborenu letilicu.

AUTOR: Andrej Mlakar
Izvor: Vojnopolitička osmatračnica

PREPORUČUJEMO ZA ČITANJE