SVEDOČANSTVA I KONTROVERZE VAZDUŠNOG RATA 1999.
Gađanje NATO aviona na nebu iznad Podgorice 30. marta 1999.
Tekst objave, odnosno svedočenje Zorana Vukosavljevića, bivšeg pripadnika 60. srp PVO Kub-M u potpunosti je preuzeto iz knjige NEBESKI ŠTIT SA ZEMLJE
SAMOHODNI RAKETNI SISTEM 2K12 KUB-M/KVADRAT koju možete poručiti klikom na sliku ispod:

Dana 30.marta 1999. sa radarom P-15 bio sam na komandnom mestu puka na jednom od visova iznad Podgorice, na Kakaričkoj Gori. Smena mi se završila nešto posle ponoći i izašao sam malo na vazduh da odozgo gledam grad kao na dlanu. Tu su bila i dva moja vojnika. Oko 00:30 časova, primetili smo lansiranje rakete iz pravca Podgorice, jugozapadno od našeg položaja i znali smo da je to naša 4. srb. Nakon nekoliko sekundi lansirana je i druga raketa. Pratili smo čini mi se bez treptanja let obe rakete. Rakete su letele stabilno ali ne pravolinijski, što mi je reklo da imaju navođenje. Nakon 15-20 sekundi (mada se nama činilo kao večnost) čuli smo i videli aktiviranje prve, a posle par sekundi i druge rakete. Upinjao sam se da vidim ima li neki trag na nebu: neka vatrena kugla ili slično, ali nisam video. Ipak, bilo je daleko i bila je noć. Dotrčao sam do radara gde je bio moj kolega poručnik i rekao sam mu šta sam video.Autentični snimak RTS dejstva raketnog sistema PVO KUB-M na NATO avion iznad Podgorice 30. marta 1999. godine

Samohodni raketni sistem PVO 2K12 KUB-M

Otišao je do KŠK (komandno-štabnih kola) gde je bila smeštena komanda puka da čuje šta je bilo.
Vratio se posle 10-tak minuta i rekao mi da je 4. Srb PVO lansirala dve rakete i pogodila cilj. Takođe, nekoliko trenutaka nakon gađanja, pogođeni su HARM-om, ali na sreću nema povređenih. RStON je teže oštećen, ali biće opravljen. I bio je RStON opravljen nakon oko mesec dana, a tada je već bio na KiM (odnosno baterija je bila na KiM).
Posle rata, razgovarao sam sa starijim vodnikom koji je bio komandir odeljenja RStON u toj bateriji i koji je učestvovao u borbenom radu radara te noći i on me uveravao da je gađanje bilo “školsko”. Cilj je uočen na osmatraču, prebačen na nišanac, ostvaren je stabilan zahvat, lansirane su dve rakete i došlo je do aktiviranja raketa u zoni uništenja cilja.”Nakon 21 godine, posebnim angažovanjem jednog od autora knjige, Zorana Vukosavljevića, u mogućnosti smo da jedno realno gađanje NATO aviona raketnim sistemom 2K12 Kub-M koje se dogodilo tokom NATO agresije 1999. godine, povežemo sa televizijskim snimkom koji je objavljen 30.03.1999. godine u Dnevniku RTS, a kome je te noći Zoran Vukosavljević i lično svedočio sa svoja dva vojnika na radarskom položaju severoistočno od Podgorice. Odmah treba reći da TV kamere nisu uspele da snime let i aktiviranje PRVE ispaljene rakete sistema 2K12 Kub-M, s obzirom da je cilj gađan sa 2 rakete i intervalom gađanja od 6 sekundi. Na snimku, televizijske kamere uspele su da “uhvate” završnicu leta DRUGE rakete ka cilju. Raketa se, kao što se vidi na snimku, aktivirala u zoni uništenja i to najverovatnije ili na neke rasute delove sa letelice ako je došlo do značajnijeg oštećenja ili možda na odbačeni podtrupni rezervoar, što je deo standardne procedure NATO aviona kada su ugroženi ili pogođeni i kada pod punim forsažom napuštaju zonu dejstva raketnog sistema PVO. Nakon toga, na snimku vidimo “svetlosni trag” koji bi u ovom slučaju vrlo verovatno mogao predstavljati oštećeni avion u antiraketnom manevru strmog obrušavanja na dole i sa okretom na levo pod uglom od približno 90 stepeni u cilju napuštanja zone dejstva raketnog sistema i eventualna nova gađanja raketama. Vidimo da se “svetlosni trag” pojačava kako se cilj nastavlja obrušavati, što bi moglo značiti da je oštećen i da postoji i neko “toplotno rasipanje” na letelici, odnosno požar. Naravno, s obzirom na reon dejstva (nad Skadarskim jezerom) i blizinu albanske granice od svega nekoliko kilometara vazdušne linije, svakako je bilo moguće i realno da cilj, ukoliko je stvarno bio oštećeni avion, preleti granicu sa Albanijom u nadi da se dočepa alternativnog aerodroma ili da preko Albanije pokuša da doleti do matičnog nosača aviona, s obzirom da se ne zna potencijalni tip aviona, u nekim izvorima se pominjao avion tipa “Sea Harrier” ili “AV-8B Harrier”.

KNJIGU SAMOHODNI RAKETNI SISTEM 2K12 KUB-M/KVADRAT možete poručiti klikom na sliku ispod ili pozivom na telefon 060-528-18-88 ili  064-965-11-55: